Boligkøb

Jeg kender en del personer som kigger efter ny bolig, og vi har talt omkring hvad der er det mest økonomiske at købe købe. Er det en andel eller en ejerbolig? Jeg bor selv i en ejerbolig, men har tidligere boet i andel, og dengang jeg studerende boede jeg til leje. Der er økonomiske fordele og ulemper ved alle tre boformer. Grunden til at jeg fx. ikke vælger en lejebolig er, at huslejen som regel er ret høj, og man har ikke mulighed for værdistigninger og opsparing i boligen. Derfor vil jeg anbefale at man køber en bolig, i hvert fald hvis man planlægger at bo der i en længere periode end et par år.

Skal man så købe en andel eller ejerbolig? Hvis man køber en andelsbolig, så er det ret vigtigt hvorledes andelsboligforeningen bliver drevet, og hvilke lån de har. Dette betyder nemlig, om du kan vente stigninger i boligydelsen fremover. Desuden vil jeg få en ekspert til at kigge regnskaberne igennem, og få referatet af hvad der er besluttet på generalforsamlingen. Der findes desværre flere eksempler på andelforeninger som er dårlig drevet, og at andelboligen er blevet værdiløs. Dog kan en andel i en veldrev forening med god økonomi være fornuftig at købe. Desuden skal man være opmærksom på, at indskud til en andel kun kan blive finansieret igennem banken og ikke realkreditinstitut. Det betyder normalt en højere rente end ved en ejerbolig, hvor man kan optage lån igennem realkreditinstituttet. Desuden er fordelen ved en ejerbolig, at den følger markedet og kan herved stige mere i værdi end andelsboliger.

Så hvis du godt kan lide at spare op i “mursten”, og selv have fuld kontrol over finanseringen af din bolig, så skal du køb en ejerbolig. Mens at hvis du ikke har lyst til at binde mange penge i en bolig, og kan lide at man i fællesskab finansiere ejedommen, så skal du købe en andelslejlighed.

Jeg vil desuden anbefale at læse denne artikel, som går mere i dybden omkring ejer- og andelsboliger.
https://www.bolius.dk/andels-eller-ejerlejlighed-det-svaere-valg-45619

Verified by MonsterInsights